Specialisten

Jolanda Vogels Interieurontwerp: ‘Mijn stijl is jouw stijl’

“Veel mensen vinden het moeilijk om hun interieurwensen te vertalen naar een compleet ontwerp waarin alle elementen op elkaar zijn afgestemd. Met mijn kennis en ervaring voeg ik alle puzzelstukjes bij elkaar tot één geheel. In de stijl die de klant voor ogen heeft, maar wel met verrassende toevoegingen.”

Zo omschrijft Jolanda Vogels de essentie van haar werk. Met haar bedrijf Jolanda Vogels Interieurontwerp helpt de ondernemer uit Best mensen om hun woning in te richten op een manier die bij hen past, waarin ze zich daadwerkelijk thuis voelen. Nadat zij afstudeerde als bachelor in de interieurvormgeving aan de katholieke hogeschool in Mechelen, heeft ze sinds 2011 haar eigen ontwerpbureau. Ze noemt het zelf ‘haar droombaan’. Als interieurontwerper voert ze deel- en totaalprojecten uit voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Met gedrevenheid, kennis en kunde, maar vooral met veel plezier.

“De eerste stap is een vrijblijvend en kosteloos gesprek”, vertelt ze over haar werkwijze. “Daarbij luister ik vooral naar de wensen van de klant. Die wil ik beter leren kennen, want dat is belangrijk voor het gehele ontwerpproces. Als er een klik is, mondt zo’n gesprek uit in een moodboard, een eerste indelingsadvies en een offerte. Een 2D-ontwerp vormt de basis, met voldoende bewegingsvrijheid voor verfijning. Als deze definitief is, kan het interieurontwerp in sfeer en beleving worden opgebouwd.”

Maatwerk

Het wordt dan echt een persoonlijke invulling, bijvoorbeeld op gebieden als meubilair, vloeren, wanden en kleurgebruik. Zeker bij een nieuwbouwwoning kijkt Jolanda bij het definitieve ontwerp ook naar de technische aspecten, zoals de elektra en de lichtpunten. “Vooral met verlichting, kleuren en materialen kun je heel veel bereiken in sfeer en beleving.”

Het definitieve ontwerp wordt aan de klant gepresenteerd in pdf en A3, inclusief toegevoegde documentatie voor verlichtingsplan en maatwerkontwerpen. De klant kan dan zelf aan de slag, maar ook bij realisatie van het interieurontwerp kan Jolanda Vogels nog een rol spelen. “Ik werk samen met verschillende partners, zoals interieurbouwers en schildersbedrijven. Die zijn op elkaar ingespeeld, zodat je sneller kunt schakelen en efficiencyvoordeel kunt behalen.” Een vijfde fase kan dan de eindstyling zijn. “Dat is de finishing touch; met exclusief geselecteerde accessoires kun je een interieur dan echt iets eigens meegeven.”

De eerste drie fasen hangen meestal met elkaar samen, maar fase 4 en 5 kan de klant eventueel ook zelf uitvoeren. Ook deelopdrachten zijn denkbaar, zoals een ontwerp voor alleen de keuken, slaap- of badkamer.

3D-visualisatie

Het moodboard wordt opgezet in een ontwerp in een 2D-ontwerp, zeg maar een plattegrond. Maar in fase 3 wordt deze schets omgezet in een 3D-visualisatie. “Dat helpt enorm om een goed beeld te krijgen van het uiteindelijke resultaat”, weet Jolanda uit ervaring. “Niet iedereen verstaat de kunst om een goed beeld te krijgen bij een ‘platte’ 2D-tekening. Veel mensen veren echt op zodra we naar 3D gaan. Je kunt dan ook gaan schuiven met meubelen en spelen met kleuren. Daardoor zie je meteen en het effect van een bepaalde aanpassing en kunt mensen de sfeer en uitstraling laten proeven.”

Goed luisteren

Goed luisteren vindt Jolanda erg belangrijk. “Ik breng bewust geen eigen ‘handtekening’ aan in mijn werk. Het draait echt om de wensen van de klant; die vertaal ik in een ontwerp. Wel geeft mijn website een groot aantal referentie-opdrachten en ik kan me voorstellen dat mensen daarin aanleiding zien om voor mij te kiezen. Maar uiteindelijk werken we samen toe naar een ontwerp dat tot volle tevredenheid is, en dat helemaal bij de klant past. Een ontwerp met een vanzelfsprekende balans tussen materialen, kleuren en een perfecte indeling.”

Ze streeft ernaar om iets wezenlijks toe te voegen. “Ik volg natuurlijk de trends en ontwikkelingen op mijn werkterrein, maar ik ontwerp op basis van de eisen en wensen van de klant. Ik vind het mooi als een ontwerp een eigen stijl krijgt. Het moet geen woonkamer uit een catalogus worden, maar iets met karakter, iets dat helemaal bij de bewoners past. Dan krijgt ieder project iets unieks.” Dat laatste kan bijvoorbeeld bereikt worden door maatwerkmeubilair, dat specifiek voor de klant wordt ontworpen.


Jolanda Vogels Interieurontwerp Johannes Heerstraat 10, 5683 EL Best
T 06 2857 1912
info@jolandavogels.nl / www.jolandavogels.nl

 

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.